BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

27.12.09

GIGI ANDA KUNING KA??
Pemutihan gigi saat ini menjadi salah satu prosedur paling umum dalam kosmetik gigi. Maklum, siapa  yang mahu punya gigi yang berwarna kekuningan, meskipun hal ini terjadi bukan kerana kelalaian Anda? Namun, bila Anda mampu mencegah agar gigi tidak ternoda oleh bahan makanan dan minuman, untuk apa susah payah mengikuti prosedur ini? Anda bahkan bioleh melakukan pemutihan gigi sendiri di rumah. Semak caranya di bawah ini.

5 hal yang menodai gigi:

1. Kopi, teh, minuman soda berwarna gelap. Jenis minuman yang boleh menimbulkan noda pada pakaian, ternyata juga mampu menodai gigi. Sport drinks dan jus buah adalah penyebab lainnya. Bukan bererti Anda lalu tidak boleh mengonsumsi minuman tersebut (kerana kopi, teh, atau jus buah tentu memberi manfaat kesihatan), hanya sahaja, perhatikan saat menikmati minuman tersebut. Jangan sampai terjadi kontras antara cairan minuman dengan gigi. Akan lebih baik jika Anda meminumnya dengan sedutan. Kemudian, pastikan Anda menggosok gigi selepas mengecap makanan dan minuman tersebut.

2. Rokok. Rokok tidak memberikan manfaat apa pun. Memberi risiko kesihatan, membuang wang, juga membuat enamel gigi menjadi kuning. Nikotin pada rokok akan meninggalkan noda kecoklatan yang sifatnya kekal.

3. Buah beri. Buah-buahan seperti blackberry, blueberry, dan cranberry, tak perlu disangsikan manfaat kesihatannya. Namun buah-buahan ini juga akan meninggalkan noda warna gelap pada gigi Anda. Sebaiknya Anda berkumur dengan banyak air, selama dan sesudah memakan buah-buahan ini. Selain itu, gosok gigi setelahnya untuk mencegah noda tertinggal. Buah lain yang juga akan membuat enamel gigi menjadi rusak adalah buah bit (ubi manis).

4. Jajan sebelum tidur. Pulang kerja, nonton TV di kamar sambil jajan, seperti di syurga rasanya. Namun jika Anda kemudian mengantuk dan langsung jatuh tertidur sampai pagi, ini yang bahaya. Anda tak hanya berpotensi menambah berat badan, tetapi juga menyebabkan warna gigi menjadi gelap. Hal ini disebabkan produksi air liur melambat ketika kita tidur, sehingga makanan yang dimakan tidak dibersihkan secara alami. Hasilnya, noda pada gigi dan meningkatnya risiko gigi berlubang.

5. Atasan putih dan perhiasan emas. Kedua hal ini memang tidak memberikan pengaruh secara langsung. Namun cuba perhatikan, ketika Anda mengenakan atasan berwarna putih, atau aksesori dari emas, gigi Anda cenderung akan terlihat lebih gelap. Ganti atasan putih Anda dengan atasan berwarna krim atau gading (sehingga warnanya lebih gelap daripada warna gigi). Untuk aksesori, kenakan warna silver, atau warna lain yang berwarna terang.

Agar gigi tetap putih
Tentu Anda sudah tahu bagaimana cara menjaga kebersihan dan kesihatan gigi. Membersihkan sela-sela gigi menggunakan dental floss, menggosok gigi dengan ubat gigi yang sesuai dengan kondisi kesihatan gigi Anda, dan berkumur dengan mouthwash. Untuk melindungi gigi dari plak yang menyebabkan gigi ternoda, Anda juga boleh mengunyah gula-gula yang mengandung xylitol (bebas gula). Menggunakan lipstik glossy dengan warna yang dalam juga akan mencerahkan penampilan gigi Anda. Lipstik berwarna cenderung oranye akan menonjolkan gigi yang berwarna kuning. Berikan highlight pada tulang pipi dengan bronzer keemasan untuk membuat gigi terlihat lebih putih.

Dari segi makanan, buah-buahan yang renyah seperti apel dan wortel akan mengaktifkan aliran liur di dalam mulut, dan membersihkan gigi secara natural. Snack sihat lainnya seperti seledri, jeruk, brokoli, dan keju, memberikan kesan yang sama karena mereka mendorong produksi liur, yang akan menghanyutkan plak.

Strawberry juga boleh membantu memutihkan gigi, kerana buah yang lazat ini merupakan bahan kunci untuk prosedur pemutihan gigi yang boleh dilakukan sendiri di rumah. Yang Anda perlukan hanya sepotong strawberry yang matang, dan 1/2 sendok teh baking soda. Ramas strawberry sehingga menjadi bubur, campur dengan baking soda. Balurkan ke seluruh gigi dengan berus gigi, dan biarkan selama 5 menit. Lakukan selama 2 kali seminggu (tidak lebih). Strawberry yang dikombinasikan dengan soda akan menjadi pengilat gigi alami, sehingga mencegah perubahan warna gigi.

1 ulasan:

Ridh-One berkata...

ada juga saya dengar, kalau guna arang kayu pun boleh putihkan gigi.

tumbuk sampai jadi serbuk, kemudian lumurkan pada gigi. nak cuba tapi tak berani. hehehe... ;)