BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

4.12.10

5 LANGKAH MENIKMATI SAYURAN MENTAH


Anda ingin menjadi raw foodist, tetapi tergolong dalam orang yang kurang atau sama sekali tak sukakan sayur? Jangan cepat mengalah dulu. Pemikiran Anda terhadap sayur, apalagi yang dimakan mentah, dapat diatasi dengan langkah-langkah berikut.

1.       Ubah cara pemikiran
Jika Anda berasa sayur tidak sedap di lidah, biar apa pun cara yang telah dibuat, dan Anda tetap tidak dapat menikmatinya. Ubahlah pandangan tersebut, dan cuba menerima perbezaan citarasa. Kerana kesesuaian lidah Anda mampu diseragamkan dengan cara otak Anda berfikir.

2. Cuba latih kepekaan lidah
Selama bertahun-tahun lidah  menjadi alat mengecam makanan yang ditabur serbuk perasa, pemanis makan, dan bahan awet zat makanan, tanpa disedar organ lidah itu telah tumpul deria rasanya. Ioleh sebab itulah, kita harus mengurangkan makanan yang mengandung bahan tersebut dalam hidangan diet sehari-hari. Dengan sedemikian, rasa sayuran dan buah mentah akan lebih dapat diterima lidah dengan lebih mudah.

3. Mulakan rutin secara perlahan-lahan
Tidak perlu mengubah rutin kebiasaan makan secara mendadak. Selitkan sayuran, buah, dan kekacang mentah dalam menu harian secara perlahan-lahan. Contohnya, dengan menabur sedikit demi sedikit di dalam hidangan makanan. Seperti cuba menikmati sayuran salad dengan perasa mayonaise dressing dulu. Apabila sudah terbiasa, barulah diganti ke raw dressing atau tanpa dressing sama sekali.

4. Hiaskan pingan makan dengan menu "berwarna-warni"
Seperti warna pelangi, sayuran pun ada yang agak berwarna-warni sifatnya. Setiap warna sayuran biasanya mewakili vitamin, mineral, dengan rasa yang saling berbeza. isikan sayuran dan buah yang belum pernah dicuba makan ke dalam pinggan"pelangi" Anda. Isi hidangan yang dilihat cantik pasti menambah selera Anda.

5. Ubahsuaikan sayur-sayuran menjadi jus, sup, atau sos
Be creative! Jika pada awalnya Anda masih susah hendak mengunyah sayur-sayuran mentah dalam bentuk asli, ubah sahaja ia menjadi bentuk jus, sup, atau sos. Resepinya mungkin Anda mampu dapatkan dari buku resepi raw food atau pelbagai laman web raw food di internet.

0 ulasan: